Madagaskarská Vanilka: Klenot mezi kořením

Madagaskarská vanilka, známá také jako Bourbon vanilka, je široce uznávaná jako jedna z nejkvalitnějších a nejvíce ceněných odrůd vanilky na Světě. Tato výjimečná odruda se získává z rostliny Vanilla planifolia, což je druh orchideje, která je původem z Mexika, avšak dnes se její pěstování rozšířilo i do dalších tropických oblastí. Nejvýznamnějšími producenty této vanilky jsou Madagaskar, Komory, Reúnion a Indie, přičemž Madagaskar zaujímá dominantní postavení na světovém trhu. 

 

Původem z Mexika?

Vanilla planifolia je původem z Mexika, kde byla po staletí pěstována a zpracovávána původními obyvateli. Španělští obyvatelé ji poprvé přivezli do Evropy v 16. století, odkud se její pěstování postupně rozšířilo do dalších částí Světa. Madagaskarská vanilka je narozdíl od jiných odrůd výjimečná a jedinečná právě díky specifickým podmínkám, ve kterých roste a tradičním metodám zpracování, které se stále dodržují. Díky tomu nemůže být tato odrůda pěstována jen tak někde.

 

                                        Tušili jste, že vanilkový lusk je vlastně plodem orchideje? – Príma ...    

                     Květ Vanilly planifolie                                                                                                                          Dozrávající vanilkový lusk  

 

 Co dělá tuto vanilku výjimečnou?

Unikátní chuťový profil: Madagaskarská vanilka je ceněna pro svůj komplexní chuťový profil. Její aroma je sladké, krémové s výraznými tóny vanilkového cukru a jemnými podtóny květin a koření. Díky těmto vlastnostem je ideální pro použití v široké škále kulinářských receptů, od dezertů až po naše milované marshmallow.

Ručně opylované květy: Jedním z fascinujících aspektů této vanilky je způsob jejího pěstování. Vanilkové květy musí být opylovány ručně. Tento proces je známý jako "umělé opylení" a je neobyčejně pracný. Květ vanilky se otevře pouze na jediný den a pokud není během této doby květ opylen, tak zvadne a zanikne. 

Dlouhý proces zpracování: Po sklizni vyžaduje vanilka dlouhý proces sušení a fermentace, aby se plně rozvinuly její chuťové vlastnosti. Tento proces může trvat i několik měsíců, což přispívá k vysoké ceně a exkluzivitě madagaskarské vanilky.

Největší výrobce na Světě: Madagaskar produkuje přibližně 80% světové produkce vanilky. Toto koření je pro místní ekonomiku klíčové a mnoho farmářů z těchto oblastí žijí pouze z jeho pěstování. 

Vysoká cena: Vanilka je po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Je to dáno nejen náročným procesem, pěstováním a zpracováním, ale také častým problémem s počasím a místními škůdci. Tento vzácný a ceněný produkt je nejen součástí luxusních gastronomických zážitků, ale také významným ekonomickým zdrojem pro regiony, které ji pěstují.

 

Díky svým jedinečným vlastnostem a nezaměnitelnému chuťovému profilu zůstává madagaskarská vanilka nepostradatelnou ingrediencí pro všechny milovníky kulinářského umění a je považována za jeden z nejcennějších darů přírody.

Pokud jste milovníky tohoto výjimečného koření a chcete si vychutnat jeho autentickou chuť v netradiční podobě, tak doporučujeme vyzkoušet naši novinku Prémiových marshmallow s příchutí Madagaskarské vanilky! Tato lahodná pochoutka je vyrobena s využitím kvalitních ingrediencí, bez přidaných barviv a aromat. Díky tomu mají naše milované marshmallow úplně nový rozměr! Poskytnou Vám nejen výborný chuťový zážitek, ale i jemnou, nadýchanou texturu. 

Pokud chcete tuto pochoutku ochutnat, stačí kliknout na naše kouzelné slovíčko MALLOW, kde si můžete tuto dobrotu rovnou objednat. Dopřejte si malý luxus s nádechem exotiky a objevte kouzlo madagaskarské vanilky v každém soustu!

 

                                                                     

 

 

  Tým Mallow28 melhor ideia de Imagem do coração | imagem do coração, coração ...